İnsan Cengel'e girerse..
"Orman Çocuğu" adıyla yapılan çizgi animasyonunda izlemiştim yıllar önce Mogli'yi. (yön:WolfgangReitherman, 1967) Çok sevimli bir mizahı vardı, hayvanların her biri ayrı matraktı ve küçüklü büyüklü çok eğleniyorduk izlerken. Sonunda 'insan köyü'nde gördüğü kıza aşık olmasını, kızın o şeker sesiyle söylediği şarkıyı ve ormandaki dostlarından ayrılıp kızın peşine gitmesini Mogli'nin, kimse yadırgamıyordu!
Bu filmin uyarlandığı "Cengel Kitabı" ise pek öyle eğlenceli değil(bence). Mesela baba kurdun: "Tüm orman senin, gücünün yettiği her şeyi öldürebilirsin." kuralını yadırgamaz mıydınız? "Zamanı gelince Serhan'ın (kaplan) sana yapmak istediğini sen ona yapacaksın!" demesi? (Kurt, hadi aslanım diyor insana, kaplanı öldür!?) En sonunda öldürünce de "Bir köpek gibi geberdi!" demesi?! Ve neden gri maymunlar bu kadar dışlanıyor, deli muamelesi görüyor? (Evrim'i sevmiyor olabilirler mi!) Zaten "Bu insan cinsinin de davranış kurallarından haberi yok, gri maymunlar gibi davranıyorlar." cümlesini de okuyoruz! Yaptıkları savaş sonunda "Terastaki maymun ölüleri"nden bahsederken ne kadar da rahatlar?! Kaplanın planlı bir intikamcı oluşu da bi garip!? Sorular had safhada bende!🤔
Tabii bir çocuk kitabında hayalgücü ön planda olur ve hayvanlar konuşur, düşünür, insanlar uçar, kaplanın derisini yüzüp kendine don yapar! vs.
Ama çizgi animasyonun o masalsı komikliğine karşı bu kitap bana o kadar ciddi ve gerçek gibi anlatılmış geldi ki ister istemez altında bir çapanoğlu aradım! Hatta yılların Robinson Crusoe'suna benzettim! Orada da bir yalnız adam yok muydu? İnsanın toplumsal bir varlık olduğunu yadsıyan bir havayla yalnız ve buyurgan bir kapitalistin primitif halini vermiyor muydu? Ne tesadüf, ikisi de Sanayi devriminin ayak sesleri yıllarında yazılarak sanki 'bişiyler' sezdirmeye çalışmıyor muydu? Mogli de hükmediyordu kaplan özelinde hayvanlara kendince! Bir üstcanlı misali "onun gözlerine bile bakamıyor","Bizi sen yönet" diyorlardı! Hepsi onun iyiliği için yaşıyordu sanki, gerekirse kaplan da ölürdü, maymunlar da "şaklaban" olurdu! "Seni tüm yavrularımdan daha çok seviyorum!" diyen anne kurdun özverisine ne demeli!!
Bunların hepsine tuzbiber olansa, yazarı Rudyar Kipling'in İngiliz sömürüsünün tam da taraftarı olduğunu öğrenmem olmuştu! Bir tuzbiber ise "Cengel"in "Hindistan’ın geniş ve kendine özgü bitkileri olan ormanlarına verilen ad." olduğunu öğrenmem oldu...
Keşke Mogli animasyon olarak mı kalsaydı bende, kitap şeklini hiç okumasa mıydım? Bilemedim!🤦🤷
"Cengel Kitabı", Rudyar Kipling, yky
Yorumlar
Yorum Gönder